Fjern falske nettsteder før de "phisher" deg


Topptips er en ukentlig spalte der vi fremhever hva som er populært i teknologiverdenen og lister opp måter å utforske disse trendene på. Denne uken skal vi se på hvordan du kan oppdage og unngå de røde flaggene til phising-feller og holde din personlige informasjon trygg mot svindlere.

Kanskje det har skjedd med deg? Du blar gjennom sosiale medier og snubler over et utrolig tilbud - merkede joggesko med 80% rabatt. Du klikker på lenken og alt ser legitimt ut. Produktbildene er skarpe, det er positive anmeldelser og betalingssiden har til og med et sikkerhetslåssymbol. Begeistret skriver du inn opplysningene dine, trykker på «kjøp nå» og deretter... skjer det ingenting.

Du venter mens dagene går, men bestillingen din kommer aldri. Verre er det at kredittkortutskriften din viser mystiske belastninger fra nettsteder du aldri har besøkt.

Gratulerer! Du har nettopp blitt svindlet.

Falske nettsteder er overalt og lurer i annonser på sosiale medier, e-poster og søkeresultater. Trikset? De ser ekte ut. Men det er alltid røde flagg, om du vet hvor du skal lete.

La oss se på hvordan du oppdager disse sleipe svindlene før de tømmer lommeboken din eller stjeler dataene dine.

1. Inspiser URL-en

Svindlere er avhengige av at folk skummer over lenker i stedet for å lese dem nøye. De bruke små eller fornuftige endringer for å lure deg.

For eksempel: vil du legge merke til forskjellen mellom amazon.com vs. Amaz0n.com eller paypal.com vs. Paypal-secure.com?

Når du er i tvil, er det er godt triks å kopiere og lime inn URL-en i et vanlig tekstredigeringsprogram. Noen ganger bruker svindlere skjulte tegn som bare vises når de limes inn andre steder. Et annet triks er å bruke en søkemotor for å bekrefte om et domenenavn tilhører det forventede nettstedet.

2. Se etter HTTPS – men ikke stol på det

En gang i tiden betydde det å se et hengelåssymbol i nettleserlinjen at et nettsted var trygt. Slik er det ikke lenger. Svindlere bruker nå grunnleggende HTTPS-sertifikater for å fremstå som pålitelige.

I stedet for å stole på hengelåsen, ta en nærmere titt og klikk på hengelåssymbolet og inspiser sertifikatdetaljene. Legitime virksomheter har vanligvis utvidede valideringssertifikater (EV), som krever grundig verifisering. På den andre siden nøyer svindlere seg ofte med billige og lett tilgjengelige domenvalideringssertifikater (DV).

3. Tilbudene som er for gode til å være sanne

Hvis et nettsted tilbyr luksusklokker, iPhones eller designervesker med 90% rabatt, ta et skritt tilbake og trekk pusten dypt. Svindlere vil at du skal handle raskt før du har tid til å tenke.

Du er kanskje kjent med hastemeldinger som «begrenset lager» eller «salget slutter om 10 minutter!» som blinker over skjermen. Disse taktikkene er utformet for å utløse impulsive beslutninger, slik at du føler at du går glipp av noe vis du ikke foretar et kjøp med en gang. Legitime salg opererer (vanligvis) ikke så aggressivt. Ta en pause, ta deg god tid og gjør resarch.

4. Les det som står med liten skrift (eller som ikke står)

Har du noen gang besøkt et nettsted og funnet ut at sidene «om oss» eller «kontakt» er fylt med generisk informasjon eller, enda verre, helt mangler? Akkurat det er et stort rødt flagg. Her er noen ting du bør se etter:

  • Ingen fysisk adresse eller begreper som «global warehouse».
  • Generiske e-postadresser som support123@gmail.com i stedet for noe knyttet til bedriftsdomenet.
  • Ta en rask titt på personvernreglene. Et pålitelig nettsted vil normalt lenke til personvernreglene nederst på hver side. Hvis det ikke er noen retningslinje eller språket virker uklart, er det best å være forsiktig.

 

5. Se etter stave- og gramatikkfeil

«Din konto har blitt blokkert på grunn av uvanlig aktivitet. Klikk her for å bekrefte»

Les denne setningen igjen. Hvis du oppdager feil, må du stoppe opp og vurdere på nytt før du klikker på noen lenker. En god vane er å lese innholdet høyt.

Legitime selskaper investerer i profesjonelle nettsteder. Svindlere, derimot, skynder seg ofte å sette opp sider med slurvete tekst.

Avsluttende tanker: Stol på magefølelsen din

Falske nettsteder blir smartere, men det gjør du også. Den største feilen? Du gir din tillit for fort.

Bruk noen ekstra sekunder på å granske URL-en, se etter mistenkelige detaljer og stille spørsmål ved tilbud som virker for gode til å være sanne. Den lille innsatsen kan spare deg for penger, unngå å bli hacket eller overlevere sensitive data til svindlere.

Tommelfingerregelen? Hvis noe føles feil, er det sannsynligvis det.

Nandana Ann Mathew